Podprogram 2017 - efekty

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
28 września 2018

1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipniku  z terenu województwa Świętokrzyskiego  przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu  realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 - czerwiec 2018.

 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),

- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli
w oleju),

- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

- tłuszcze (olej rzepakowy),

- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 150 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
z terenu województwa Świętokrzyskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 4.188 ton żywności,

- 750 paczek żywnościowych,

- 0 posiłków.

5. W ramach Podprogramu 2017 dla 150 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

- Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 11 uczestników,

- Żywieniowe - 1 spotkanie dla 38 uczestników,

- Kulinarne - 0 spotkanie dla 0 uczestników,

- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 31 uczestników.